משלוחים חינם בהזמנה מעל 300 ₪

יין צרפתי: גלו את האיכות של היקבים הטובים בעולם

צרפת היא אחת מיצרניות היין המפורסמות בעולם, אם לא ה-מפורסמת ביותר. העובדה היא שצרפת מייצרת יין משובח יותר מכל מדינה אחרת והביאה את אמנות ייצור היין לרמה חדשה. צרפת היא המדד שלפיו נשפטת איכות יינות ברחבי העולם.

כוסות יין צרפתי לבן על רקע גפנים

היסטוריה מקוצרת של היין הצרפתי

צרפת מייצרת יין למעלה מ-2,600 שנה והכרמים הצרפתיים הראשונים נמצאו בדרום צרפת. כשהרומאים כבשו את האזור, הם סייעו להפצת גידול הגפנים ברחבי דרום צרפת.

גם לכנסייה הקתולית הייתה השפעה רבה על התפתחות היין הצרפתי, מסדרים כמו הנזירים הבנדיקטינים נטעו רבים מהכרמים הצרפתיים המקוריים ועזרו לגפנים לשגשג.

לאחר המהפכה הצרפתית, שנמשכה בין 1789 ל-1799, עולם היין הצרפתי השתנה לנצח. נפוליאון שבר את הקשרים ההדוקים בין הכנסייה והכרמים, ומכר או מסר את הגפנים לאיכרים צרפתים.

בקרת איכות קפדנית: החשיבות של מיקום

ככל שהיינות הצרפתים הלכו וצברו מוניטין בינלאומי של מצוינות באופן טבעי התחילה מגמה של העתקה. כדי להבטיח את איכות היין הצרפתי ואת הייחודיות שלו, הונהגה בשנות ה-30 מערכת תו תקן: Appellation d’Origine Controlee (AOC).

התרגום הרשמי לעברית הוא ‘כינוי מקור מבוקר’. זהו תו התקן הצרפתי שניתן למחוזות מסוימים בצרפת שמייצרים יינות, גבינות, חמאה ועוד. למעשה כל הרעיון מבוסס על עקרון ה”טרואר”, שמגדיר את התוצר החקלאי בהתאם למאפיינים הייחודיים לאותה סביבה גאוגרפית, כגון איכות הקרקע והשפעת האקלים.

כן, לצרפתים יש אובססיה לגבי מקום גידול הענבים.

הצרפתים משתמשים בתו התקן גם כדי לציין אזור גיאוגרפי המייצר יינות מצוינים אבל הוא גם מכתיב את הפרקטיקות, המסורות, הזנים והטכניקות שניתן להשתמש בהן כדי לייצר אותו באותו האזור.

דוגמה קלאסית היא לכך ששמפניה יכולה להיקרא כך רק אם היא גודלה ויוצרה במחוז שמפיין.

סיווג נוסף שהוא משני ל-AOC הוא Appellation d’Origin Protegee,

הערה חשובה על תוויות יין צרפתי

שיטות התיוג הצרפתיות הן ייחודיות בעולם היין. הן שילוב של מקום, יצרן וזן. עבור מי שלא מתמצא, התיאורים הלא מתורגמים יכולים להיות חוויה מבלבלת ביותר.

רוב התוויות כוללות את הדברים הבאים, ללא סדר מסוים:

  • שם הכרם, חפשו את המילים Domain (אחוזה) או Chateau (טירה).
  • שנת הייצור של היין. זה קל.
  • המילה אפלאסיון Appelation מתייחסת להגדרת תו התקן AOC שמציינת היכן גדלו הענבים בהם משתמשים לייצור היין. במילים פשוטות, מה שם המחוז.
  • הכפר שנמצא בטווח המחוז המוגדר.
  • זן הענבים, לדוגמה שרדונה.
  • באיזו אחוזה היין בוקבק
  • שם הייצרן וכתובתו

מכיוון שהצרפתים שמים דגש רב יותר על המקום מאשר על הזנים, למצוא מילה מוכרת על תוויות היין הצרפתיות עשויה לדרוש מעט מאמץ. רוב היינות ידועים לפי המיקום הגיאוגרפי שלהם ולא לפי הזן.

מחוזות היין הצרפתי: טרואר זה כל הסיפור

עבור הצרפתים, המחוז הגאוגרפי והאקלים חשובים יותר מהידיים שמגדלות, מטפחות ומתסיסות את היין. המושג טרואר נולד בצרפת, והגדיר את ייצור היין ברחבי העולם הישן והחדש.

ניתן לחלק את צרפת לשלושה אזורים עיקריים: צפון, דרום ולאורך החוף.

בצפון צרפת (הבית של שמפניה, בורגונדי) יש אקלים יבשתי, נתון לסתיו קר וגשום וחורף קר וסוער. הטמפרטורה ומזג האוויר הבלתי צפויים עשויים להוביל לענבים בוסריים שהופכים ליינות עדינים.

דרום צרפת (הבית של פרובאנס ועמק הרון) מושפע מהבריזה שמגיעה מהים התיכון. הימים החמים, שטופי השמש ועונות הגידול הארוכות יותר מייצרים יינות מלאים ובשרניים יותר.

אזור החוף (הבית של בורדו ומערב הלואר) נמצא ממש על חוף האוקיינוס ​​האטלנטי. האקלים הימי מתמתן על ידי זרם הגולף, אך מיעוט גשם ולחות יכולים להשפיע על תנאי גידול היין.

מחוזות יין צרפתי

מחוזות היין הצרפתי הבולטים ביותר

חמשת אזורי היין הבולטים ביותר הם בורדו, עמק הלואר, בורגונדי, עמק הרון ושמפניה. לצרפת יש 17 אזורים בסך הכל וכמעט 2,000,000 דונם של כרמים.

יינות בורדו BORDEAUX

מחוז בורדו כולל 60 תווי תקן והטרואר משתנה בהתאם למקום בו אתם נמצאים באזור. הסגנונות הידועים ביותר בבורדו הם תערובות היין האדום ‘בורדו’ שנעשו בשילוב של ענבי קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, מלבק ופטיט ורדו.

מחוז בורדו הוא מעצמה ומייצר כמה מהיינות הטובים בעולם. הוא ידוע גם ביינות הלבנים המיוצרים עם סוביניון בלאן, סמיון ומוסקדל.

יינות הלואר THE LOIRE

עמק הלואר במערב צרפת מתהדר ביינות מפורסמים עשויים ממוסקדה, שנין בלאן, סוביניון בלאן וקברנה פרנק. ישנם 51 תווי תקן ייחודיים בעמק הלואר וכל אחד ראוי לתהילה.

מחוז הלואר שני רק ​​לשמפיין בייצור יינות מבעבעים ומפורסם ביינות לבנים יבשים, יינות אדומים יבשים, יינות קינוח משובחים ועוד.

יינות בורגונדי BURGUNDY

בורגונדי, או בורגון אם נרצה לדייק, הוא מאזורי היין המשפיעים ביותר. ידוע ביינות העשויים בעיקר מפינו נואר ושרדונה, בנוסף לזנים סוביניון בלאן, אליגוטה, פינו גרי וגמאי.

יין הוא אחד מעמודי התווך והגאווה של בורגונדי, עם כמה מהיינות המפורסמים ביותר בעולם. המינרליות של קרקעות הסיד באזור זה היא סימן ההיכר של יינות בורגונדי.

יינות עמק הרון THE RHONE

עמק הרון בדרום מזרח צרפת, ונהר הרון החוצה אותו מחלק את העמק לגדות מובהקות של צפון ודרום. הגדה הצפונית של עמק הרון ידועה בסירה והדרומית בבלנדים שנעשו עם גרנאש, סירה ומורבדר.

מעבר לגדות הצפוניות והדרומיות של הרון, ניתן למצוא את הכינוי Cotes du Rhone. יין לבן, אדום או רוזה – לקוטס דו רון יש מוניטין בינלאומי של מצוינות.

שמפנייה CHAMPAGNE

מחוז שמפיין ממוקם בצפון צרפת ואם השמפניה לא הגיעה משם אז היא פשוט לא שמפניה אלא יין מבעבע… שמפניה שומרת על איכות תקן גבוהה בזכות הקפדה על כללים נוקשים של האזור כגון בציר ידני, סחיטה עדינה של האשכולות, התיישנות ארוכה על המשקעים ועוד.

שמפניה עשויה בדרך כלל מתערובת של פינו נואר, שרדונה ופינו מונייה.

מחוזות יין מפורסמים נוספים כוללים את אלזס בזכות הריזלינג היבש, בוז’ולה בזכטת גמאי בהיר ועשיר בטעם, פרובנס בזכות הרוזה, ולנגדוק רוסיון בזכות היינות האורגניים.

אין ספק שהדרך היחידה להכיר באמת יין צרפתי היא לנסות את מגוון היינות מהמחוזות השונים.

מועדון לקוחות

חברים מקבלים יותר!

בתור חברי מועדון חובבי היין הצרפתי תהנו ממתנות, הטבות ועדכונים. נספר לכם על יינות במהדורה מוגבלת, יינות חדשים מיקבים מובחרים ועוד.

רוצה לדעת עוד?

אני מאשר שאני מעל גיל 18

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות!